Rapamicina, medicamentul eficient în tratarea cancerului și în terapiile anti-îmbătrânire

Spread the love
Sursă foto: https://www.healthline.com

În ultimele trei decenii, rapamicina, izolată din bacterii din sol, a fost aplicată ca și imunosupresor într-o multitudine de moduri, inclusiv pentru a acoperi stenturile coronariene și pentru a reduce răspunsurile imune la persoanele care primesc transplanturi de organe. În prezent, atrage atenția datorită potențialului său în terapia anti-cancer și neuroprotecţie, precum și în terapiile anti-îmbătrânire. Medicamentul funcționează prin direcționarea unui regulator principal al creșterii celulare în celulele noastre numite mTOR. Când rapamicina vizează mTOR, inhibă creșterea celulelor. Acest lucru face rapamicina un medicament puternic împotriva cancerului, deoarece cancerul este marcat de creșterea necontrolată a celulelor. Inhibarea mTOR declanșează, de asemenea, autofagia. Aceste proteine ​​si organe sunt apoi transformate în aminoacizi și zaharuri pentru reutilizare de către celule.

“Funcția principală a lizozomului este de a menține starea sănătoasă a celulei, deoarece aceasta degradează substanțele dăunătoare din celulă”, a declarat dr. Xiaoli Zhang de la Universitatea din Michigan.

În timpul stresului, autofagia poate duce la supraviețuirea celulară prin degradarea componentelor disfuncționale și furnizarea blocurilor de celule, cum ar fi aminoacizii și lipidele. Autofagia este esențială pentru sănătatea celulară, servind drept cale de reciclare pentru menținerea calității proteinelor și organelor. Celulele devin aglomerate cu proteine, iar organele disfuncționale în timpul procesului natural de îmbătrânire și, în special, în cazul bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson. Autofagia este dependentă de activitatea lizozomală. Cel mai important, echipa a constatat că autofagia a fost îmbunătățită de rapamicina dependentă de TRPML1, deoarece în celulele cu defecte TRPML1, autofagia nu mai putea fi declanșată de rapamicină.

Sursă: https://medicalxpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *