O nouă clasă de antibiotice, aptă să distrugă agenții patogen

Spread the love

 

Sură foto:  https://www.chemistryworld.com
Sură foto:  https://www.chemistryworld.com

În urma unor cercetări, oamenii de știință de la Universitatea Rockefeller, New York, au descoperit o nouă clasă de antibiotice, aptă să distrugă o varietate de agenți patogeni rezistenți la antibioticele obișnuite. Noua familie de antibiotice provine din moleculele regăsite într-o diversitate de soluri, iar cercetătorii consideră că ar putea reprezenta o revelație în domeniul medical.

Compușii antibiotici constituie o clasă specială de peptide (lanțuri speciale de aminoacizi, care au nevoie de calciu pentru a-și îndeplini activitățile  antibacteriene).  Aceste tipuri de antibiotice dependente de calciu, au capacitatea să vizeze bacteriile în multe feluri, motiv pentru care sunt extrem de eficiente. Totodată, compușii pot ataca formarea membranei celulare bacteriene și chiar distruge peretele celular.

Oamenii de știință au căutat noi membri ai acestei familii de antibiotice și i-au testat împotriva agenților patogeni obișnuiți. S-a constatat că noile antibiotice, numite malacidine, au reusit să distrugă Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) rezistent la meticilină sau alte medicamente.

Sean Brady, profesor la Rockefeller University, New York a susținut că: “Este imposibil să spunem când, sau chiar dacă, o descoperire a unui antibiotic precum malacidinele va ajunge și în clinici. Este un drum lung și dificil de la descoperirea unui antibiotic și utilizarea sa zilnică”.

 

Sursă:  http://www.iflscience.com/health-and-medicine/new-class-of-antibiotics-discovered-in-soil/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *