O nouă descoperire în domeniul stomatologiei!

Spread the love
Sursă foto: https://www.dreamstime.com
Sursă foto: https://www.dreamstime.com

Mulțumită unui nou medicament creat pentru tratarea Alzheimer-ului, plombele și cariile dentare ar putea deveni un subiect care ţine de domeniul trecutului.

Potrivit cercetărilor, un medicament dezvoltat pentru tratarea bolii Alzheimer, s-a dovedit folositor în stimularea mecanismului natural de regenerare al corpului dintelui. În urma testării pe șoareci, oamenii de știință au observat că Tideglusib are un efect evident în regenerarea dentiţiei. El stimulează celule stem din pulpa dintelui.

Chiar dacă dintele își poate reface în mod natural un strat subţire, nu reușește să repare pagubele produse de carii, acestea fiind, în general, adânci. Tideglusib acționează asupra procesului, blochează enzima GSK-3, cea care opreşte formarea dentinei. Pentru a testa eficacitatea noului medicament, echipa de cercetare a introdus bureţi mici, biodegradabili, făcuţi din colagen şi îmbibaţi în Tideglusib, în cavităţile afectate. Acest lucru a declanşat creşterea dentinei, iar în mai puţin de şase săptămâni, dintele a fost reparat. Structura de colagen s-a topit, lăsând în urmă doar dintele intact. Până acum, procedura a fost aplicată doar pe dinţi de şoareci.

 

Sursă: https://www.sciencealert.com/alzheimer-s-drug-could-be-used-to-regrow-teeth-six-weeks

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *