O nouă tehnică de stimulare nervoasă poate îmbunătăți starea pacienților aflați în comă

Spread the love

 

Sursă foto: https://www.newsmax.com
Sursă foto: https://www.newsmax.com

Într-un studiu recent publicat în Jurnalul on-line ”Current Biology”, o echipă de cercetători francezi a anunțat că au reușit, cu ajutorul unei tehnici de stimulare nervoasă, să îmbunătățească starea de conștiență a unui bărbat de 35 de ani, victima unui accident rutier, aflat în comă de câțiva ani.

Angera Sirigu, cercetătoare în cadrul Institutului de Științe Cognitive ”Marc Jeannerod” din Lyon a afirmat că: ”Plasticitatea cerebrală și recuperarea funcțiilor cerebrale sunt posibile chiar și atunci când nu mai există speranță”.

În ceea ce privește tratamentul, acesta constă în utilizarea unui implant toracic pentru a transmite impulsuri electrice în nervul vag sau în nervul pneumogastric, care leagă creierul de celelalte organe vitale din corp.

În urma unei stimulări nervoase timp de o lună, starea pacientului s-a îmbunătățit semnificativ în ceea ce privește atenția, mișcarea și activitatea cerebrală. Surprinzător, pacientul a început să răspundă la comenzi simple, cum ar fi să urmărească un obiect cu privirea sau să își rotească gâtul. Totodată, a părut mai capabil să rămână treaz în timp ce terapeutul îi citea dintr-o carte. Mai mult decât atât, acesta a reacționat la stimuli amenințători, deschizând ochii atunci când a simțit că terapeutul își apropia prea mult fața de a lui, o reacție care nu mai fusese observată la acest pacient în ultimii ani.

Chiar dacă a avut rezultate remarcabile, noul tratament nu a reușit să-l aducă la starea de conștiență inițială. Potrivit specialiștilor, pacientul a trecut de la starea vegetativă, la o stare de conștiență minimală, conform tomografiilor care au arătat o ameliorare în zonele creierului cu rol în mișcare, simțuri și starea de conștiență.

Potrivit lui Tom Manly, expert în științe neurologice la Universitatea Cambridge, ”starea de conștiență rămâne afectată sever, dar, spre deosebire de starea vegetativă, există semne comportamentale minimale”.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170925132935.htm

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *