A fost aprobat spray-ul nazal pentru tratarea depresiei

Spread the love
Sursă foto: https://www.everydayhealth.com

Potrivit unui raport recent, Administrația pentru Alimente și Medicamente SUA a aprobat un nou spray nazal pentru a fi utilizat împotriva depresiei rezistente la tratament. Este vorba despre medicamentul Esketamine (Spravato), produs de compania Johnson & Johnson Janssen Pharmaceuticals Inc.

Spray-ul nazal cu acțiune rapidă este destinat utilizării împreună cu un antidepresiv oral la adulții care se confruntă cu depresie rezistentă la tratamentele obișnuite. Potrivit dezvoltatorului său, medicamentul folosește un mecanism de acțiune nou.

Un prim avantaj al spray-ului nazal este faptul că, deoarece acționează rapid, îi poate ajuta pe cei care se confruntă cu gânduri de suicid, spre deosebire de antidepresivele tradiționale, la care efectul poate apărea abia după câteva săptămâni. Esketamina este o formă de ketamină, aprobată de FDA în 1970. Ketamina are două forme chimice, fiecare fiind o imagine în oglindă a celeilalte. Esketamina cuprinde doar una dintre acestea, forma “S”.

Odată ce utilizatorul începe să folosească spray-ul nazal, mucoasele nazale vor absorbi esketamina și aceasta va intra în sânge. Totodată, aceasta acționează asupra receptorului N-metil-D-aspartat din creier.

Din cauza riscului de efecte secundare grave și “potențialului de abuz și de utilizare necorespunzătoare a medicamentului”, FDA au declarat că va exista o  disponibilitate restrânsă și o monitorizare strictă a medicamentului. Cele mai frecvente efecte secundare observate în cadrul studiilor au fost amețeli, vertij, greață, vărsături, anxietate, letargie, sensibilitate scăzută, tensiune arterială crescută, etc..

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *