Nivelul ridicat de testosteron poate provoca insuficiență cardiacă și alte probleme cardiovasculare!

Spread the love
Sursă foto: https://www.medicalnewstoday.com

O cercetare desfășurată la Universitatea de Științe din New York arată că predispoziția genetică la niveluri ridicate de testosteron ar putea juca un rol important în dezvoltarea problemelor cardiace la bărbați, cum ar fi insuficiența cardiacă sau formarea cheagurilor de sânge. Constatările pot avea implicații pentru bărbații care utilizează suplimente de testosteron pentru a-și îmbunătăți performanțele sexuale.   

Folosind o tehnică numită randomizare mendeliană, echipa de cercetători a analizat variante genetice care prezic nivelurile de testosteron și asocierea acestora cu formarea cheagurilor de sânge, insuficiență cardiacă și atac de cord la aproape 400.000 de bărbați și femei. Aceștia au descoperit că la bărbați, testosteronul endogen a fost asociat cu un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge și a insuficienței cardiace, dar nu și a atacului de cord. Totodată, asocierile au fost mai puțin evidente la femei.

Aceste constatări extind și completează cercetările anterioare și sugerează că testosteronul endogen este determinant pentru tromboembolism, insuficiență cardiacă și infarct miocardic, în special la bărbați. Oamenii de știință sunt de părere că sunt necesare și alte dovezi pentru a clarifica dacă aceste constatări sunt relevante pentru ratele mai mari ale acestor boli la bărbați decât la femei și sugerează că ar fi bine să se verifice dacă tratamentele existente care scad testosteronul ar putea ajuta la protejarea oamenilor împotriva acestor afecțiuni.

Sursă: https://medicalxpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *