Descoperirea care ar putea ajuta pacienții cu traume ale coloanei vertebrale

Spread the love
Sursă foto: https://globalstemcells.com

În cadrul unui studiu publicat recent în revista on-line Nature Communications s-a demonstrat, în modelele animale cu leziuni cronice, că efectele devastatoare ale traumelor coloanei vertebrale asupra respiratului şi a funcţiei membrelor pot fi reversibile.

Noua cercetare scoate la lumină un regim de tratament care ajută la revitalizarea anumitor tipuri de celule nervoase care pot regenera extensiile, numite axoni, în zona avariată a coloanei. În cadrul cercetărilor, oamenii de știință au observat că șoarecii cu leziuni la a doua vertebră cervicală (C2) şi-au recuperat funcţia diafragmei şi parţial funcţia membrului superior de pe partea afectată a vertebrei.

„Pentru prima dată, am putut restaura permanent atât respiratul, cât şi o parte din funcţia membrului la o formă severă şi cronică de paralizie, ca urmare a unei leziuni a coloanei. Recuperarea completă, în special a respiratului, a avut loc rapid, după aproape o întreagă viaţă de paralizie, la modelele de rozătoare”, a precizat dr. Jerry Silver de laCase Western Reserve University School of Medicine.

„În mod surprinzător, tehnica a fost mai eficientă în fazele cronice decât în fazele acute ale afecţiunii”, a adăugat dr. Silver.

Cu cât animalul a fost mai mult timp paralizat, cu atât efectele de restaurare au fost mai accentuate. Datele ilustrează uşurinţa relativă cu care sistemul locomotor îşi poate recăpăta funcţionalitatea după câteva luni sau ani de la producerea accidentului. Tratamentul este relevant pentru mai multe tipuri de traume cronice.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *