Legătura dintre cancerul de plămâni și produsele de curățenie

Spread the love
Sursă foto: https://www.livescience.com

Potrivit unui studiu realizat recent, femeile care folosesc produse de curățenie din comerț, riscă să dezvolte afecțiuni ale plămânilor, în special cancer. S-a constatat că daunele aduse plămânilor prin folosirea produselor de curățenie sunt comparabile cu fumatul a 20 de țigări pe zi, timp de cel puțin 10 ani.

Chiar dacă sunt necesare mai multe studii pe această temă, cercetătorii bănuiesc că de vină pentru problemele pulmonare ar fi iritația cauzată de substanțele chimice agresive care se regăsesc în produsele de curățenie și care afectează în mod iremediabil mucoasa care căptușește plămânii pe interior.

Cele mai agresive produse sunt, potrivit oamenilor de știință, produsele de curățenie sub formă de spray, deoarece, în timpul pulverizării produsului de curățenie, particule mici de substanțe toxice sunt eliberate în aer și sunt inhalate mult mai rapid și mai ușor decât în cazul produselor de curățenie sub formă lichidă, de exemplu. Pe lângă iritarea mucoasei, aceste produse de curățenie toxice limitează și capacitatea pulmonară.

Produsele de curățenie de tip spray conțin o serie de substanțe chimice periculoase, printre care și compuși organici volatili, prescurtaţi COV. Amoniacul și înălbitorii sunt, de asemenea, toxici și pun sănătatea în pericol. Atunci când se folosește un produs de curățenie, compușii organici volatili sunt eliberați în aer, iar apoi sunt inhalați. După ce sunt inhalate, aceste substanțe afectează plămânii, declanșează reacții alergice sau chiar dureri de cap.

Sursă: https://www.independent.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *