Implantul hibrid care imită la perfecție structura osoasă

Spread the love
Sursă foto: https://www.tuftsmedicalcenter.org

Oamenii de știință de la Universitatea Națională de Ştiință și Tehnologie din Moscova au creat un implant hibrid, unic în lume, al cărui interior este fabricat din polietilenă poroasă cu greutate moleculară foarte mare, iar carcasa este fabricată din polieteretercetonă. Datorită combinării proprietăților unice ale celor doi polimeri, oamenii de știință au reușit să creeze un implant care imită structura osoasă. De asemenea, acesta este întărit suplimentar, pentru a crește rezistența și elasticitatea.

Polietilena cu greutate moleculară ridicată (UHMWPE) și polieteretercetona (PEEK) sunt printre cele mai utilizate materiale în crearea protezelor ortopedice. Fiecare dintre ele are un anumit set de proprietăți, iar alegerea materialului se bazează în principal pe ce fel de defect osos ar trebui eliminat. Astfel, UHMWPE se folosește în mod tradițional în înlocuirea articulațiilor, iar PEEK, datorită rezistenței sale foarte mari, este utilizat în chirurgia spinării.

Oamenii de știință au aplicat tehnologia dezvoltată anterior pentru formarea materialelor biomimetice poroase și au efectuat o analiză comparativă experimentală a proprietăților mecanice ale UHMWPE și PEEK modificate. Ca rezultat, au propus un material hibrid, fundamental nou, care combină proprietățile utile ale ambilor polimeri.

“Rezistența mecanică a implantului hibrid a arătat că acesta se comportă la fel ca osul uman normal”, a afirmat dr. Alexander Chubrik.   

Partea poroasă va permite osului să “penetreze” implantul. Aceasta înseamnă că, în timp, plăcile de fixare pot fi îndepărtate, iar implantul se va comporta ca un os. Oamenii de știință continuă cercetarea în două direcții: testează materialul hibrid în vivo și lucrează la bioceramica atașată suprafeței implantului pentru   regenerarea osoasă.

Sursă: https://www.news-medical.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *