Legătura dintre consumul de sare și reacțiile alergice imune

Spread the love
Sursă foto: https://news.yale.edu

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Tehnică din München (TUM), condusă de dr. Christina Zielinski a observat că sarea poate afecta reacțiile alergice imune. Aceștia au demonstrat, utilizând culturi celulare, că sarea contribuie la formarea celulelor Th2. Aceste celule imune sunt active în condiții alergice, cum ar fi dermatita atopică. Echipă a detectat, de asemenea, concentrații ridicate de sare în pielea pacienților care suferă de această afecțiune.

Aceste celule joacă un rol important în afecțiunile imune de acest tip. Ele reprezintă un aspect esențial al rezistenței organismului la infecții, dar, dacă au o activitate necontrolată, pot dezvolta răspunsuri patologice și pot ataca diferite componente ale corpului, cum ar fi alergenii. Când apar astfel de funcții, celulele Th2, un subgrup de celule T, pot provoca afecțiuni cutanate inflamatorii. Aceastea implică creșterea producției de proteine ​​interleukina 4 (IL-4) și interleukinA 13 (IL-13).

Sarea de masă, cunoscută ca și clorură de sodiu, este esențială pentru sănătate. În organism, apare sub formă de ioni de sodiu și clor. Dr. Zielinski a reușit să demonstreze că această clorura de sodiu poate induce celulelor T să producă niveluri crescute de proteine ​​IL-4 și IL-13.

“Tipurile de celule T, care nu trebuie să provoace alergii, pot, în prezența sării, să se transforme în celule Th2. Schimbările sunt inversate atunci când celula T este expusă din nou la niveluri scăzute de sare. Prin urmare, semnalele ionice joacă un rol esențial în generarea și controlul celulelor Th2”, spune dr. Christina Zielinski.

Echipa de cercetători a investigat dacă regiunile afectate ale pielii prezintă niveluri ridicate de sodiu. Conform rezultatelor, aceștia au descoperit că  nivelurile de sodiu din zonele afectate ale pielii la pacienții care suferă de dermatită atopică au fost de 30 de ori mai mari decât în ​​cazul pacienților cu o piele sănătoasă.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *