Ovarele artificiale, un pas important în lupta cu infertilitatea

Spread the love
Sursă foto: https://www.alnmag.com
Sursă foto: https://www.alnmag.com

 

În urma cercetărilor, oamenii de știință belgieni au făcut pași importanți în vederea creării ovarelor artificiale transplantabile. Acestea ar putea fi esențiale pentru femeile care se luptă cu infertilitatea sau pentru pacientele care nu pot concepe în urma chimioterapiei. Echipa de cercetători  a identificat un tip de proteine ​​care seamănă foarte mult cu structura și rigiditatea țesuturilor naturale care îmbracă ovarele unei femei.

Cu ajutorul crioconservării (procesul de inghețare și stocare la o temperatură foarte scăzută  a ovocitelor fecundate artificial), se poate păstra un țesut ovarian al unei paciente cu cancer și se poate transplanta înapoi în corp după ce tratamentul pentru cancer a fost finalizat.

Noua tehnică a ajutat deja 130 de mame care au supraviețuit cancerului. Dezvoltarea unui ovar artificial transplantabil cu foliculi izolați din țesut, ar putea oferi femeilor mai multe posibilități de concepere.

Etapa principală a procesului este eliminarea și înghețarea anumitor țesuturi ovariene, înainte ca femeia să înceapă tratamentul pentru cancer. Atunci când este necesar, foliculii sunt izolați din țesutul ovarian și încapsulați într-o schelă fabricată din fibrină. Această etapă restabilește funcțiile hormonale și reproductive ale pacientei.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171213104936.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *