S-a descoperit modul în care celulele mențin informații genetice pentru a preveni cancerul sau alte boli

Spread the love
Sursă foto: http://rightmedicalcentre.com
Sursă foto: http://rightmedicalcentre.com

 

Oamenii de știință de la Universitatea Osaka din Japonia au descoperit un mecanism cheie de control al replicării ADN-ului, cu implicații potențiale pentru o mai bună înțelegere a modului în care celulele mențin informații genetice pentru a preveni cancerul sau alte boli.

“Reproducerea ADN-ului începe din mai multe locații cunoscute ca origini de replicare”, a declarat dr. Hisao Masukata, profesor de biologie la Școala de Științe Postuniversitare de la Universitatea din Osaka.

Pentru a asigura duplicarea fidelă a planurilor genetice ale celulei, replicarea începe în momente distincte diferite, precum și în locații diferite. Fiecare material genetic al celulei este aranjat în “fișiere” specifice numite cromozomi. “Tab-urile” care etichetează aceste fișiere se numesc telomeres, iar ele ajută la securizarea secvențelor de ADN în ordinea corectă și la momentele potrivite.

“Relația dintre timpul și spațiul de replicare a ADN-ului cromozomial a fost o întrebare pe termen lung și au existat observații controversate. Principala problemă pe care ne-am propus să o elucidăm a fost aceea de a vedea dacă un compartiment intra-nuclear specific joacă un rol în reglementarea replicării ADN-ului”, a afirmat dr. Hisao Masukata.

Oamenii de știință au descoperit că telomerele nu funcționează pe cont propriu. Proteinele se leagă de ele, atașând mesaje de sincronizare și alte note de lucru. O proteină, numită Taz1, are o importanță deosebită, adică se leagă de telomere, iar un număr mic de Taz1 se leagă de regiunile interne ale cromozomilor. Totodată, aceștia au observat câteva regiuni interne, prin utilizarea de proteine ​​fluorescente diferite care se aprind în culori diferite. Prin înțelegerea mai bună a acestui proces complicat de duplicare celulară, oamenii de știință pot fi în măsură să informeze medicii despre modul în care celulele mențin informații genetice pentru a preveni cancerul sau alte boli.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180816090414.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *