Legătura dintre astm si boala pulmonară obstructivă cronică

Spread the love
Sursă foto: https://www.verywellhealth.com

Conform statisticilor, mai mult de 4 din 10 femei care suferă de astm sunt mai susceptibile de a dezvolta boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).  BPOC este termenul folosit pentru a descrie o serie de boli evolutive care duc la îngustarea căilor respiratorii și fac respirația dificilă. Această boală afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume.

Cele mai întâlnite afecțiuni din sfera acesteia sunt emfizemul și bronșita cronică, dar BPOC poate include și astmul refractar (ireversibil) și unele forme de bronșictazii. Fumatul este de departe principala cauză a BPOC, însă aceasta poate fi cauzată și de expunerea îndelungată la poluarea aerului sau la praf.

Cercetătorii au examinat factorii de risc pentru dezvoltarea astmului și a sindromului de suprapunere a COPD, cunoscut sub numele de ACOS.

Studiile anterioare au descoperit o creștere alarmantă a ACOS la femei, în ultimii ani, iar rata mortalității a fost mai mare la femei decât la bărbați. Autorii raportează că factorii individuali de risc au jucat un rol mai important în dezvoltarea ACOS decât expunerea la particule fine, un poluant major al aerului care, datorită dimensiunii sale microscopice, poate pătrunde adânc în plămâni.

Cercetătorii au identificat obezitatea, fumatul, nivelurile scăzute de educație și șomajul ca factori de risc semnificativ pentru dezvoltarea ACOS. Cercetătorii susțin că acești factori care indică un statut socio-economic scăzut pot avea ca rezultat accesul suboptim la îngrijire și la tratamentul astmului.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *