Medicamentul care poate fi folosit în tratarea cariilor dentare

Spread the love
Sursă foto: https://www.dental.net

Potrivit unui studiu recent, oamenii de știință au descoperit că plombele dentare ar putea fi tratate cu ajutorul unui medicament numit Tideglusib, utilizat în tratarea bolii Alzheimer. Dezvoltat şi testat pentru tratarea acestei afecțiuni, medicamentul s-a dovedit eficient în stimularea mecanismului natural de autoreparare al corpului. Chiar dacă a fost testat doar pe şoareci până acum, efectele la nivelul regenerării dentiţiei au fost evidente.

Potrivit cercetătorilor, Tideglusib funcţionează prin stimularea celulelor stem din pulpa dintelui, sursa dentinei noi. Dentina reprezintă substanţa mineralizată, situată sub smalţul dintelui. Dinţii îşi pot regenera dentina în mod natural, fără a fi ajutaţi, dar doar în anumite circumstanţe. Pulpa trebuie să fie expusă la infecţii, carii sau traume pentru ca organismul să înceapă producţia dentinei. Chiar şi atunci, dintele poate reface doar un strat subţire în mod natural, însă nu destul cât să repare pagubele produse de carii, acestea fiind adânci în general. Studiile au arătat că Tideglusib schimbă rezultatul procesului, blocând enzima GSK-3, care opreşte formarea dentinei.

Pentru a se convinge de efectul medicamentului asupra cariilor dentare, cercetătorii au introdus bureţi mici, biodegradabili, făcuţi din colagen şi îmbibaţi în Tideglusib, în cavităţile afectate. Acest lucru a declanşat creşterea dentinei şi în mai puţin de şase săptămâni, dintele a fost reparat. Structura de colagen s-a topit, lăsând în urmă doar dintele intact. Până acum, procedura a fost aplicată doar pe dinţi de şoareci.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *