Știai că există 5 tipuri de insomnie? Tu cu care te confrunți?

Spread the love
Sursă foto: https://psychprofessionals.com.au

Cercetătorii de la Institutul de Neuroștiințe din Olanda au descoperit că există cinci tipuri de insomnie, iar constatările lor pot deschide calea pentru o mai bună înțelegere a cauzelor acestei afecțiuni, precum și pentru dezvoltarea de tratamente personalizate, în funcție de fiecare tip în parte.

Insomnia reprezintă o tulburare a somnului care se manifestă prin reducerea duratei și/sau profunzimii lui și afectează aproximativ 10% din populația globului. În ciuda simptomelor similare, răspunsul la diverse tratamente poate varia foarte mult de la o persoană la alta.

În cadul cercetării, oamenii de știință au analizat informații de la mai mult de 4.000 de persoane care au completat anchete online despre obiceiurile legate de somn. Pe baza răspunsurilor la sondaj, s-a constatat că aproximativ 2.000 dintre participanți sufereau de insomnie. Pentru a identifica subtipurile acestei afecțiuni, ei au luat în considerare și alți factori, inclusiv trăsăturile de personalitate, starea de spirit și nivelul de stres al fiecărei persoane. Cercetătorii au constatat că participanții care suferă de insomnie tind să se încadreze în una din cele cinci categorii:

  • Tipul 1- Persoanele cu insomnie de tip 1 au avut tendința de a avea un nivel ridicat de suferință (niveluri ridicate de emoții negative, precum anxietate și îngrijorare) și un nivel al fericirii foarte scăzut.
  • Tipul 2: Respondenții cu insomnie de tip 2 aveau niveluri moderate de stres, iar nivelul lor de fericire și experiențele emoțiilor plăcute au avut tendința de a fi relativ normale.
  • Tipul 3: Participanții cu insomnie de tip 3 aveau, de asemenea, niveluri moderate de stres, dar au prezentat un nivel scăzut de fericire și experiențe plăcute.
  • Tipul 4: Persoanele care sufereau de insomnie de tip 4 au prezentat niveluri scăzute de stres, dar au avut tendința de a experimenta insomnie de lungă durată, ca răspuns la un eveniment stresant din viață.
  • Tipul 5: Subiecții cu insomnie de tip 5 prezentau niveluri scăzute de stres, iar tulburările de somn nu erau afectate de evenimentele stresante din viață.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele cu diferite subtipuri de insomnie diferă în ceea ce privește răspunsul lor la tratament și riscul de depresie. De exemplu, persoanele cu subtipurile 2 și 4 au înregistrat cea mai mare ameliorare a simptomelor de somn după ce au luat un tip de tranchilizant, în timp ce persoanele cu tipul 3 nu au sesizat o ameliorare a simptomelor în urma administrării acestui medicament.

Sursă: https://www.livescience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *