O nouă descoperire în depistarea incipientă a cancerului de sân

Spread the love
Sursă foto: https://aleteia.org
Sursă foto: https://aleteia.org

Cancerul mamar este o afecțiune în care celulele canceroase (maligne) se dezvoltă necontrolat la nivelul țesutului sânului. Este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei și principala cauză de deces.

La doar 18 ani, elevul Julian Rios Cantu din Mexic a raportat că a inventat un sutien care poate detecta semnele cancerului de sân în stadii incipiente. Sutienul revoluționar a fost testat deja pe 50 de femei, iar în cazul a două dintre ele, boala a fost depistată într-un timp foarte scurt. Ideea tânărului de a inventa acest sutien a pornit de la faptul că mama sa a fost diagnosticată de două ori cu acest tip de cancer. Julian nu a lucrat singur la acest proiect, ci a fost ajutat de alți 13 colegi de aceeași vârstă.

“Celulele canceroase au nevoie de oxigen și nutrienți ca să se dezvolte, iar acestea sunt furnizate de sange. Acolo unde este cancer, avem un flux sangvin crescut, asa că temperatura este mai mare”, susține Cantu. Cu ajutorul unor plasturi cu bio-senzori care masoară variațiile de culoare, textură și mai ales temperatură, aceștia au reușit să-și dea seama de prezența cancerului, comparând rezultatele cu cele normale, prin intermediul unei aplicații.

Sutienul auto-explorator se numește EVA și este util în special femeilor cu o predispoziție genetică față de cancerul de sân. Este mai rapid, mai ușor și mai ieftin decât mamografiile.

 

Sursă: https://www.indy100.com/article/bra-breast-cancer-signs-detection-mastectomy-mexico-higia-technologies-julian-rios-cantu-7716981

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *