A fost descoperit un nou mecanism care favorizează dezvoltarea celulelor leucemice

Spread the love
Sursă foto: https://cancer.osu.edu

Cercetătorii de la Universitatea din Sussex au descoperit în urma unor studii, un mecanism care favorizează creșterea celulelor leucemice. Aceștia sunt de părere că descoperirile lor ar putea contribui la dezvoltarea de noi strategii care pot ajuta la tratarea leucemiei.

Leucemia mieloidă cronică reprezintă formă rară de cancer, care afectează celulele sângelui şi este caracterizată de o mutaţie genetică a cromozomilor 9 şi 22. Această mutaţie duce la o creştere necontrolată a celulelor albe din sânge, care nu îşi mai pot îndeplini corect funcţiile şi astfel apare incapacitatea organismului de a lupta cu infecţiile, chiar şi cele uşoare.

Celulele leucemice sunt cunoscute ca având un nivel de hiperactivitate a unei proteine ​​numite β-catenina, care poate conduce la dezvoltarea cancerului. Odată ce această proteină se mișcă în nucleul celulelor, unde ADN-ul este stocat, poate ajuta activarea genelor importante pentru dezvoltarea leucemiei. Activitatea β-cateninei depinde în mare măsură de interacțiunile pe care le formează cu alte proteine ​​din celulă. Pană în prezent, mișcarea β-cateninei în nucleul celulelor leucemice a fost un proces slab înțeles.

Într-un studiu recent, dr. Rhys Morgan a observat că proteina LEF-1 poate controla în mod activ nivelul β-cateninei în nucleul celulelor leucemice mieloide. Acesta este primul studiu care relevă faptul că un astfel de mecanism este activ în celulele leucemice și, de asemenea, primul care dezvăluie partenerii de interacțiune β-catenin în celulele sanguine.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *