HPV, o posibilă cauză a cancerului

Spread the love
Sursă foto: http://capeatlanticcoalition.org
Sursă foto: http://capeatlanticcoalition.org

 

Infecția cu virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai întâlnită infecţie virală a aparatului reproducător şi provoacă o gamă largă de afecţiuni, atât la femei cât şi la bărbaţi, inclusiv leziuni precanceroase care pot  evolua către cancer.

Un studiu realizat în cadrul Universității din Colorado a arătat că enzimele create de sistemul imunitar ca răspuns la un virus, pot provoca mutații canceroase. Potrivit cercetării, o enzimă numită APOBEC3 este eliberată ca răspuns la o infecție virală și functionează prin combaterea ADN-ului virusului. Ea poate, de asemenea, să afecteze ADN-ul unei persoane, crescând riscul de cancer. Această ipoteză poate explica de ce infecțiile cu HPV duc adesea la cancer.

Oamenii de știință au arătat că această enzimă poate cauza mutații genetice, implicate cu aproximativ 40 % în dezvoltarea HPV-ului și cancerului.

Activitatea enzimei APOBEC3 poate explica modul în care sunt create unele dintre aceste mutații. De fapt, APOBEC3 poate fi activată în mai multe moduri, nu doar prin infectarea cu HPV.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, HPV cauzează majoritatea cancerelor de col uterin, dar poate, de asemenea, cauza și alte cancere în sfera genitală.

În prezent, există un vaccin care poate fi administrat pentru a preveni infecțiile cu HPV. Cu toate acestea, vaccinul are o eficiență mai mare atunci când este administrat la o varstă fragedă, de preferință înainte de expunerea la virus.

Dacă cercetările cu privire la infecția cu HPV continuă să se desfășoare, oamenii de știință ar putea să dezvolte medicamente care să împiedice efectul enzimei APOBEC3 asupra ADN-ului uman.

 

Sursă: https://www.medicaldaily.com/why-does-hpv-cause-cancer-new-research-may-have-answer-421678

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *