Petreci mult timp în fața televizorului? Iată cât poate fi de dăunător pentru sănătate

Spread the love
Sursă foto: https://medicalxpress.com

Un nou studiu realizat de cercetătorii din cadrul University College of London a descoperit că persoanele care au petrecut cel puțin 3,5 ore pe zi uitându-se la televizor au înregistrat o scădere a memoriei verbale. Oamenii de știință au analizat date din cadrul unui studiu longitudinal (ELSA) pe 3662 de adulți în varstă de 50 de ani și peste.

Analiza a arătat că cei care s-au uitat la televizor timp de 3,5 ore pe zi sau mai mult, au înregistrat o scădere medie de 8-10% în memoria verbală, pe parcursul a doar 6 ani. Cercetătorii au cerut participanților să memoreze și apoi să-și  reamintească o listă cu anumite cuvinte.

Luând în considerare motivele potențiale pentru constatările lor, cercetătorii au analizat timpul petrecut la televizor în comparație cu alte activități sedentare. S-a descoperit că persoanele în vârstă care fac mișcare, au mai multe șanse să își păstreze memoria și abilitățile de gândire.

O altă explicație a rezultatelor studiului ar fi aceea că oamenii petrec mult timp vizionând emisiuni TV, în schimbul exercitării unor “activități cognitive benefice”, cum ar fi cititul. De asemenea, oamenii de știință trag un semnal de alarmă și spun că persoanele sedentare prezintă un risc crescut de închegare a sângelui la nivelul picioarelor, brațelor, pelvisului și plămânilor, afecțiune cunoscută sub numele de trombocită venoasă profundă. Ea apare la persoanele care petrec o perioadă lungă fără să se ridice.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *