Studiu remarcabil: cercetătorii au reușit să transforme celulele cancerul mamar în grăsime!

Spread the love
https://www.techexplorist.com/

În urma unor studii pe șoareci, oamenii de știință de la Universitatea din Basel, Elveția, au reuşit să transforme celulele maligne ale cancerului mamar în celule de grăsime. Pentru a realiza acest experiment, echipa de cercetători a exploatat o modalitate ciudată pe care celulele canceroase o utilizează pentru a se dezvolta.

Potrivit oamenilor de știință, atunci când o persoană se taie la deget, celulele epiteliale încep să devină mai „fluide” şi se transformă într-un tip de celule stem, proces care poartă numele de tranziţie epitelio-mezenchimală. Echipa de cercetători a observat că celulele tumorale utilizează această cale, pentru a se răspândi în corp.

În cadrul studiilor pe șoareci care sufereau de o formă agresivă de cancer mamar, echipa de cercetători a tratat animalele atât cu medicamente pentru diabetici, cât şi cu medicamente pentru cancer. Datorită acestor medicamente, când celulele canceroase au utilizat una dintre acele căi de răspândire, s-au transformat din celule canceroase în celule de grăsime, proces numit adipogeneză. Chiar dacă rezultatele experimentului au fost remarcabile, oamenii de știință au afirmat că nu în toate tipurile de cancer celulele maligne se transformă în celule de grăsime. Cu toate acestea, cele ce au trecut prin procesul de adipogeneză nu şi-au reluat apoi forma iniţială.

Terapia ce utilizează medicamentele rosiglitazon şi tramentinib a inhibat eficient răspândirea celulelor canceroase şi formarea metastazelor în cazul rozătoarelor care sufereau de cancer mamar.

Sursă: https://www.sciencealert.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *