Terapia combinată, benefică pentru pacienții cu HIV și VL

Spread the love
Sursă foto: https://medicalxpress.com

Potrivit statisticilor, coinfecția cu leishmanioza viscerală (VL) și virusul imunodeficienței umane (HIV) a fost observată în cel puțin 35 de țări și necesită o gestionare specială a cazurilor. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății recomandă monoterapia AmBisome pentru tratament. Acum, cercetătorii au descoperit că o terapie combinată cu AmBisome și miltefosină este mai eficientă.

HIV afectează VL prin creșterea incidenței, modificând simptomele și severitatea acestuia. În timp ce terapiile antiretrovirale afective au redus incidența apariției VL la HIV, aceasta rămâne o coinfecție predominantă în unele locuri. În nord-vestul Etiopiei, rata HIV în rândul pacienților cu VL variază de la 20 la 40%. Studiile au arătat că AmBisome 30 mg / kg dă rezultate la doar 43-70% dintre pacienții infectați cu HIV și prezintă, de asemenea, toxicitate și un risc crescut de deces.

În noul studiu, dr. Séverine Blesson și colegii săi au început o schemă de studiu, bazată pe utilizarea combinată de ambiozom și miltefosină într-un centru de tratament din Etiopia de Nord-Vest.

Eficacitatea a fost demonstrată prin măsurarea nivelului de infecție din organism la 29 și 58 zile. Dintre cei 536 pacienți cu VL, 81 au fost HIV pozitivi, iar 59 au fost înscriși în studiu. 19 dintre aceștia au primit tratamentul standard cu amboiosom în monoterapie, iar 39 au beneficiat de terapia combinată. După 29 de zile, eficacitatea a fost de 50% pentru AmBisome și de 67% pentru terapia combinată. În ultima zi, eficacitatea înregistrată a fost de 55% pentru monoterapie și de 88% pentru utilizarea combinată a medicamentelor.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *