Consumul de marijuana și efectele negative pe care le poate avea asupra creierului tinerilor

Spread the love
Sursă foto: https://blog.chocchildrens.org

În cadrul unui studiu, cercetătorii din cadrul Universităţii de Tehnologie din Australia au descoperit că fumatul marijuanei, chiar şi o singură dată, poate provoca modificări în creierului tinerilor.

Rezultatele studiului au demonstrat că adolescenţii care au fumat marijuana  o dată sau de două ori prezintă o cantitate mai mare de materie cenuşie în creier faţă de cei ce nu au consumat niciodată substanţa psihoactivă. Cercetătorii au constatat că volumul crescut al creierului adolescenţilor poate avea efecte negative în timp.

În adolescenţă, creierul trece printr-un proces de reorganizare a reţelelor neuronale. Procesul are loc în perioada în care persoana ajunge aproape de 20 de ani şi are ca scop micşoarea cantităţii de materie cenuşie şi creşterea cantităţii de materie albă, ce conţine axoni care conectează celulele. Deşi nu este clar de ce creierul trece prin acest proces, cea mai bună explicaţie de până acum sugerează că pentru a fi mai eficient, creierul renunţă la componentele nefolositoare şi realizează structuri cu legături mai complexe. Cu alte cuvinte, modificarea acestui proces, prin adăugarea unei cantităţi de materie cenuşie, poate avea efecte negative.

Dr. Catherine Orr şi echipa au analizat tomografiile cerebrale ale unui grup de 46 de adolescenţi cu vârsta de 14 ani, din Irlanda, Franţa, Anglia şi Germania. Unii dintre ei au declarat că au fumat marijuana o dată sau de două ori, în timp ce alţii au afirmat că nu au fumat niciodată. S-a constatat că cei ce au fumat marijuana aveau un volum mai crescut al materiei cenuşii în zone ale creierului în care se află receptori ai canabinoizilor. Mai mult de atât, compuşii din marijuana au creat legături cu receptorii de canabinoizi, aflaţi în zone precum amigdala, hipocampus şi nucleul accumbens.

Sursă: https://www.livescience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *