Atenție! Durerile persistente în gât pot fi un semn al cancerului laringian

Spread the love
Sursă foto: https://www.netdoctor.co.uk

Potrivit oamenilor de știință de la Exter Univeristy, durerile persistente în gât, mai ales atunci când sunt asociate cu alte simptome, precum durerea de ureche sau dificultatea la înghiţire, ar putea reprezenta un semn al cancerului laringian. Medicii trag un semnal de alarmă și sugerează că răgușeala persistentă reprezintă un simptom suficient de important pentru ca un pacient să se adreseze unui specialist.

Cercetătorii britanici au analizat peste 800 de pacienţi ce au fost diagnosticaţi cu tumori ale laringelui şi alte 3.500 de persoane sănătoase. Rezultatele cercetării au scos la iveală faptul că subiecții cu dureri în gât, care prezentau simptoame dintre cele menţionate mai sus, aveau un risc mai crescut cu 5% de dezvoltare a afecţiunii, în comparație cu restul populației.

S-a constatat că doar usturimea gâtului reprezintă un risc cu 2,7% mai crescut de dezvoltare a cancerului, mai ales când sunt luaţi în considerare şi alţi factori, precum vârsta pacientului sau fumatul. În prezent, Institutul Naţional pentru Excelenţă în Sănătate şi Îngrijire (NICE) din Marea Britanie recomandă investigaţii în cazul răguşelii sau a apariţiei inexplicabile a unui nod în gât. Consumul de alcool în exces este un alt factor care creşte riscul de apariție a acestui tip de cancer.

Diagnosticul presupune investigaţii de specialitate (de tip laringoscopie), care au ca scop vizualizarea directă a tumorii. În cazul evidenţierii acesteia, se impune obligatoriu biopsierea leziunii, asta pentru a confirma patologia oncologică şi a exclude alte patologii benigne ce pot apărea la acest nivel. Odată confirmată natura malignă a leziunii, se efectuează un bilanţ ce permite evaluarea extinderii bolii (descrierea tumorii laringiene, a adenopatiilor asociate şi a eventualelor metastaze).

Potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre cazurile de cancer de laringe apar în rândul bărbaţilor, iar numărul acestor cazuri s-a dublat în ultimii 20 de ani, fumatul şi consumul de alcool fiind factori principali asociaţi bolii.

Sursă: https://www.exeter.ac.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *