Problemele de somn pot fi un indicator al bolii Alzheimer

Cercetătorii de la University of Rochester Medical Center Un au descopeit că somnului poate avea un impact semnificativ asupra capacităţii creierului de a curăţa proteine toxice şi alte „deşeuri”. Deoarece perosnale în vârstă se confruntă cu probleme de somn (insomnie, somn agitat, etc.), cercetarea explică legăturile dintre îmbătrânire, lipsa somnului şi creşterea riscului de apariție a bolii Alzheimer și alte afecțiuni neurodegenerative.
„Somnul este esenţial pentru sistemul de înlăturare a rezidurilor din creier, iar acest studiu arată că, cu cât este mai adânc somnul, cu atât este mai bine pentru creier și pentru întregul organism. Aceste descoperiri întăresc dovezile existente, conform cărora calitatea scăzută a somnului şi lipsa odihnei pot reprezenta un simptom al demenţei şi al bolii Alzheimer”, a afirmat dr. Maiken Nedergaard din cadrul Center for Translational Neuromedicine de la University of Rochester Medical Center .
Cercetarea, publicată recent în revista on-line Science Advances, indică faptul că activitatea lentă şi stabilă a creierului, dar şi a sistemului respirator, asociată cu somnul non-REM, este esențială pentru funcţionarea sistemului glimfatic, procesul unic al creierului de a înlătura „deşeurile”. Cercetătoarea și echipa sa au realizat experimente pe şoareci anesteziaţi în şase moduri. Sub anestezie, echipa a urmărit activitatea creieierului, a sistemului cardiovascular şi a procesului de curăţare.
S-a constatat că undele sincronizate ale activităţii neurale în timpul somnului adânc, în special în activarea tiparelor care se deplasează din partea anterioară a creierului spre partea posterioară, coincid cu ceea ce este cunoscut cu privire la fluxul de lichid cefalorahidian prin ţesutul creierului care curăţă resturile.
Sursă: https://medicalxpress.com