CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE PSORIAZIS

Spread the love
Sursă foto: https://www.psoremiss.ro
Sursă foto: https://www.psoremiss.ro

 

Psoriazisul este o boală cronică autoimună. Apare în general la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani; se estimează că 3% din populaţia lumii suferă, sub o formă sau alta, de psoriazis. Afecțiunea nu este contagioasă.

Simptome

Bolnavul prezintă plăci îngroşate de piele, sozoase, albicioase sau roşiatice. De obicei pielea se îngroşă în zona scalpului, pe coate şi genunchi sau pe spate. Zonele afectate sunt dureroase şi iritate, cu o acută senzaţie de mâncărime. Pielea poate fi foarte uscată și poate sângera la cea mai mică zgârietură. Unghiille de la mâini și picioare prezintă un aspect îngroșa , casant, cu striuri. Este posibil ca boala să se manifeste în reprize care trec fără tratament dar care reapar odată cu expunerea la factorii de risc.

Tipuri ale bolii

·  psoriazis cu plăci. Aproape 80% dintre cei diagnosticați cu psoriazis, au această formă a bolii. Zone mari de piele au aspectîngroşat, în formă de solzi albicioși, arginti sau roşiatici. Apare de obicei pe coate, genunchi, scalp şi zona lombară. În cazuri mai rare, solzii se pot forma în gură sau în zona genitală. Porțiunile afectate sunt sensibile la atingere, cu senzația de furnicătură sau iritare.

·  artrita psoriazică. Maxim 20% dintre bolnavi ating acestă fază a bolii. Articulațiile devin umflate și durerose, rezultatul fiind incapacitatea de folosire optimă a mâinilor.

·  psoriazisul gutos. Poate fi declanșat de o infecție în organism. Afectează în general 10% dintre bolnavi, mai ales copii sau persoanele tinere. Apare pe scalp, torso, brațe și picioare. Aspectul pielii afectate este de picătură de apă, pielea nu este atât de îngroșată ca în celelalte cazuri.

·  psoriazis inversat. Persoana prezintă semnele caracteristice ale bolii dar zonele afectate sunt în pliurile pielii, sub sâni, la subțiori, în zona inghinală. Poate fi declanșat de o infecție fungică sau de iritația produsă de transpirație.

·  psoriazis pustular. Plăcile de piele prezintă inițial o culoare roșiatică dar devin rapid pustule, proeminenţe pline cu puroi, care apar mai ales pe mâini şi picioare. Reprizele de boală pot fi declanșate de infecții, iritații diverse, anumite medicamente. Bolnavul poate să sufere de febră, frisoane, diaree, probleme renale și hepatice.

·  psoriazis eritrodermic. Este cea mai rară și cea mai gravă formă de psoriazis. Corpul bolnavului este acoperit pe zone întinsecu cruste roșii, dureroase la atingere, care dau senzația de arsură.

Cauzele bolii nu sunt încă deplin înțelese de specialiști. Fiind o boală autoimună, se presunpune că celulele T (un tip de celule albe din sânge) în loc să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor care atacă organismul, declanșează o reacție eronată și atacă celulele sănătoase ale pielii.

Factorii de risc.

·  Factorul genetic. Aproximativ 10% dintre bolnavi au un părinte care suferă de acestă boală

·  Infecțiile bacteriene sau virale

·  Anumite medicamente. (Litiu, beta blocante folosite pentru protecția inimii, antibiotice, medicamente folosite în tratarea malariei)

·  Fumatul, obezitate, clima uscată și rece pot contribui la apariția psoriazisului.

Tratament

În formele ușoare ale bolii, se impune o bună hidratare a pielii cu creme și loțiuni speciale, medicație recomandată de specialist și expunerea pe termen scurt la soare pentru că razele solare ajută la formarea celulelor pielii.

În cazurile severe, este posibil ca procedurile medicale indicate de dermatolog să fie necesare pentru tot restul vieții.

Complicațiile care pot fi asociate cu psoriazisul:

·  artrita

·  tensiune arterială

·  boli cardiovasculare

·  diabet tip 2

·  afecțiuni renale sau hepatice

·  boala Parkinson

·  alte afecțiuni autoimune cum ar fi Boala Crohn sau intoleranța la gluten

·  conjunctivită

sursa: https://www.healthline.com/health/psoriasis/facts-statistics-infographic#complications

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *