Legătura dintre apneea în somn și apariția cancerului

Spread the love
Sursă foto: https://www.snorelab.com

Un studiu care analizează datele a mii de participanți sugerează că poate exista o legătură între apneea severă și probabilitatea apariției cancerului. Cu toate acestea, legătura pare a fi mai puternică la femei. Potrivit Institutului Național al Inimii, Plămânului și Institutului de Sânge, apneea de somn este o afecțiune des întâlnită printre oamenii din Statele Unite ale Americii. Un subtip al acestei afecțiuni, apneea obstructivă în somn (OSA) implică obstrucția căilor respiratorii a persoanei care doarme. Acest lucru este cauzat de relaxarea anormală a mușchilor gâtului.

Studiile arată că numărul persoanelor care primesc un diagnostic de OSA este în creștere. Această afecțiune poate crește riscul de hipertensiune arterială, declin cognitiv, accident vascular cerebral și oboseală cronică. În plus, unele cercetări sugerează că OSA poate stimula mecanisme care pot crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer. În noul studiu, cercetătorii au analizat legătura dintre severitatea apneei, concentrațiile de oxigen din sânge și riscul unei persoane de a face cancer. De asemenea, aceștia au luat în considerare impactul sexului biologic asupra acestei asociații.

Oamenii de știință au descoperit că nivelurile scăzute de oxigen din sânge în timpul nopții și tulburările de somn pot juca un rol important în biologia diferitelor tipuri de cancer.  

Deși dr. Pataka admite că studiul actual nu a explorat în mod explicit cauzele diferitelor forme de cancer, ea explică: “cancerul poate fi diferit în rândul bărbaţilor și femeilor, din cauza unor factori cum ar fi modul în care hormonii afectează creșterea tumorală. Prevalența la bărbaţi și femei este afectată de scăderea nivelul oxigenului din sânge”.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *