Unele mecanisme ale creierului legate de Alzheimer încep cu cel puțin 10 ani înainte de diagnosticare

Spread the love
Sursă foto: http://www.pharmatimes.com

Cercetările noi arată că schimbările în anatomia creierului apar cu zeci de ani  înainte de a experimenta simptomele bolii Alzheimer. Faptul că mai mult de 35 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu boala Alzheimer a determinat unii experți să se refere la această condiție că la o “epidemie globală”. Conform estimărilor, prevalență bolii se va dubla la fiecare două decenii. Detectarea timpurie a bolii Alzheimer facilitează planificarea unei îngrijiri adecvate și începerea intervențiilor terapeutice cât mai curând posibil, ceea ce ar putea atenua simptomele.

Cercetătorii cred că Alzheimer începe cu mulți ani înainte de debutul simptomelor. De fapt, studiile au sugerat că unele mecanisme ale creierului legate de Alzheimer încep cu cel puțin 10 ani înainte de diagnosticare. Cu toate acestea, încă nu este clar exact când au loc aceste schimbări. Pentru a afla când au loc schimbările biochimice și anatomice, dr.Younes și echipa sa au analizat dosarele medicale a 290 de persoane care aveau cel puțin 40 de ani. Majoritatea participanților la studiu au avut cel puțin o rudă de gradul întâi cu Alzheimer, care a crescut considerabil riscul de a dezvolta această afecțiune.

Cercetătorii au avut acces la probele de lichid cefalorahidan ale participanților și scanări ale creierului cu ajutorul RMN. La începutul noului studiu, echipa a considerat că toți participanții sunt “cognitiv normali”, dar până la sfârșitul perioadei de studiu, 81 de participanți au dezvoltat boala Alzheimer. La participanții care au dezvoltat Alzheimer, cercetătorii au descoperit semne de afectare cognitivă cu 11-15 ani înainte de apariția oricăror simptome.

Aceste semne subtile au fost vizibile datorită unor mici modificări ale scorurilor cognitive, dar participanții nu au prezentat niciun simptom la acel moment.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *