Ibrutinib, medicamentul minune în tratarea leucemiei la perosanele în vârstă

Spread the love
Sursă foto: https://www.medicalnewstoday.com

În cadrul unor experimente, cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit eficacitatea unui medicament în terapia standard pentru tratarea pacienților vârstnici care suferă de leucemie limfocitară cronică (CLL). Medicamentul, Ibrutinib, atacă celulele canceroase fără a afecta celulele normale, provocând astfel mai puține efecte secundare. Se administrează o dată pe zi, sub forma unei pastile.

CLL reprezintă o afecțiune a sistemului imunitar și cea mai comună formă de leucemie la adulți. Aceasta afectează în general  persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, iar riscul este mai mare la bărbați. Până în prezent, tratamentul standard constă în administrarea unui medicament chimioterapic care ucide celulele canceroase și a unui medicament care suprimă sistemul imunitar.

Studiul a inclus 547 de pacienți diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică (67% bărbați), cu o vârstă medie de 71 de ani. După doi ani, cercetătorii au constatat că 87% dintre pacienții cărora li s-a administrat Ibrutinib au prezentat mai puține simptome ale bolii, comparativ cu pacienții care au primit un medicament standard.

Cu toate acestea, aproximativ 17% dintre pacienții cărora li s-a administrat Ibrutinib au prezentat bătăi neregulate ale inimii, numită fibrilație atrială, însă medicamentul a cauzat mai puține efecte secundare decât tratamentul standard. 

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *