Implantul mamar: o procedură sigură sau nu? Iată ce spun cercetătorii!

Spread the love
Sursă foto: https://www.plasticsurgery.org

În cadrul unor studii recente, dr. Daphne de Jong de la Centrul Medical Universitar VU sugerează că implantul mamar poate provoca un răspuns de natură inflamatorie, din cauza diferitelor specii de bacterii care ar putea apărea pe suprafaţa implantului.

Potrivit statisticilor, femeile care au implant mamar prezintă un risc de 421 de ori mai mare de apariţie a limfomului anaplastic cu celule mari, în comparație cu cele care nu au suferit o intervenție de acest tip. Cu toate acestea, cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că aceste cifre nu sunt pe atât de înspăimântătoare, iar dacă 7.000 de femei ar suferi intervenții estetice la nivelul sânilor, doar una dintre ele ar fi diagnosticată cu această afecțiune. De asemenea, creşterea cu până la 421 de ori a riscului de apariţie a cancerului este aferentă riscului relativ, în timp ce un caz la 7.000 de operaţii reprezintă un risc absolut.

Cercetătorii sunt de părere că această diferenţă apare din cauza faptului că limfomul anaplastic cu celule mari este o afecţiune extrem de rară. Exemplul dat de specialişti este că doar 4,3% dintre cancerele diagnosticate în Statele Unite se încadrează în această categorie, potrivit Institutului Naţional pentru Cancer. 

Cercetarea a fost realizată în Olanda, unde aproape 45% dintre implanturile mamare sunt realizate din capsule de silicon cu suprafaţă texturată, iar 82% dintre femeile care au dezvoltat limfom au beneficiat de acest tip de implant. Astfel, se poate spune că în cazul implanturilor din aceste capsule de silicon cu suprafaţă non-texturată riscul poate fi mult mai mic. Oamenii de știință sugerează că această creştere a riscului nu înseamnă că implanturile mamare ar trebui interzise, ci că femeile ar trebui să ştie care sunt riscurile la care se expun, atunci când aleg să facă această intervenţie chirurgicală. 

Sursă: https://www.reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *