Legătura dintre cancerul de prostată și absorbția de acizi grași de către celulele canceroase

Spread the love
Surs foto: https://www.medicalnewstoday.com

Un studiu internațional inițiat de oamenii de știință de la Universitatea Melbourne a scos la iveală o legătură între cancerul de prostată și absorbția de acizi grași de către celulele canceroase.

Cancerul de prostată este cel de-al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați, reprezentând 8% din toate cazurile asociate acestei boli.

“Există o legătură puternică între obezitate și dietă la bărbații care dezvoltă cancer de prostată. În special, acei bărbați care consumă mai mulți acizi grași saturați se pot confrunta cu forme mai agresive de cancer”, a afirmat dr. Renea Taylor.

Cercetătorii au descoperit că acizii grași sunt preluați de celulele cancerului de prostată. În cadrul experimetelor, ei au blocat absorbția de acizi grași prin ștergerea genetică a transporterului de acizi grași cheie și au arătat că această tehnică ar putea încetini dezvoltarea cancerului.

“Am știut de mulți ani că metabolismul disfuncțional este legat de multe boli cronice. Aplicarea acestor cunoștințe la studiul cancerului de prostată ne poate ajuta să dezvoltăm diverse terapii eficiente”, a afirmat dr. Matthew Watt.

De asemenea, cercetătorii au constatat că bărbaţii care au consumat cantități mai mari de peşte gras prezentau, în total, un risc cu 43% mai mare de a dezvolta cancer de prostată, faţă de bărbaţii care consumau cantități mai mici de peşte gras. Riscul de a dezvolta forma agresivă a cancerului de prostată era cu 71% mai mare, iar cel de a dezvolta forma non-agresivă a cancerului de prostată era cu 44% mai mare.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *