Femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii Alzheimer decât bărbații

Spread the love
Sursă foto: https://www.news-medical.net

Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au descoperit faptul că femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii Alzheimer decât bărbații. Un studiu efectuat pe 300 de persoane vârstnice care au suferit scanări PET (tomografie cu emisie de pozitroni) a arătat că femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta proteinele toxice, cunoscute ca declanșatori ai bolii.

Potrivit rezultatelor studiului, scanările au arătat că bărbații au avut mai puține depozite de beta-amiloid în creier decât femeile. Aceste proteine ​​sunt prezente în toată materia cenușie, dar când nivelul lor este prea mare, au loc aglomerări de proteine, iar acest lucru poate distruge neuronii și poate duce la pierderea memoriei, asociată bolii Alzheimer.

Studiul ar putea explica de ce aproximativ două treimi dintre pacienții cu demență sunt femei, fapt care a fost atribuit anterior femeilor care trăiesc mai mult decât bărbații și care au mai mult timp pentru a dezvolta această afecțiune. Cu toate acestea, mulți oameni de știintă au suspectat că alte mecanisme pot contribui la diferența de gen în prevalența bolii Alzheimer. Studiul actual analizează în mod specific depunerile de TAU (proteine care se găsesc în neuronii din sistemul nervos central) în creierul pacienților în varstă de 74 de ani.

S-a constatat că femeile au prezentat mai multe proteine TAU într-o regiune a creierului decât bărbații. Mai mult, proteinele au fost asoiate și cu o cantitate mai mare de depozite de plăci ale peptidei beta-amiloid, un alt indicator al bolii Alzheimer.

Sursă: https://www.news-medical.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *