NSD2, gena care îi poate ajuta pe medici în diagnosticarea cancerului de prostată

Spread the love
Sursă foto: https://prostatecancer911.com

Potrivit unei cercetări publicate în revista on-line Nature Communications, oamenii de știință au descoperit o genă specifică, cu un rol esențial în detectarea cancerului de prostată. În cadrul studiului, cercetătorii au identificat gena NSD2 cu ajutorul unui algoritm pe computer.

De obicei, afecțiunea se dezvoltă foarte lent și afectează în special bărbații mai în vârstă. Aproximativ 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la bărbații peste 65 de ani, boala fiind rareori depistată înainte de 40 de ani. Vârstă medie la momentul diagnosticului este de aproximativ 66 de ani.

„În prezent, atunci când un pacient este diagnosticat cu cancer de prostată, medicii își pot da seama cât de avansată este o tumoră, dar nu și dacă aceasta se va răspândi. Dacă putem stabili probabilitatea de răspândire în momentul diagnosticării, putem, de asemenea, să începem un plan de tratament personalizat pentru a scădea și riscul de răspândire a celulelor canceroase în organism”, a afirmat dr. Antonina Mitrofanova din cadrul Rutgers Cancer Institute, New Jersey.

Dr. Mitrofanova și echipa sa investighează în prezent un medicament potențial, care să vizeze gena NSD2. În timp ce algoritmul folosit în studiu a vizat cancerul de prostată, cercetătoarea susține că poate fi aplicat pe scară largă și în studiul altor tipuri de cancer, pentru a înțelege mai bine riscul de răspândire al celulelor canceroase în organsim.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *