Ai trecut prin 5 sau mai multe nașteri? Iată cu ce riscuri te confrunți!

Spread the love
Sursă foto: https://www.irishmirror.ie
Sursă foto: https://www.irishmirror.ie

Potrivit cercetătorilor, femeile care nasc cinci sau mai mulți copii ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Conform ultimelor estimări din 2018, aproape 5,7 milioane de americani de toate vârstele trăiesc cu demența Alzheimer. Femeile reprezintă două treimi din populație.
Cunoscută sub numele de boala Alzheimer, starea neurodegenerativă este cea mai frecventă cauză de demență.

Studiul a implicat mai mult de 3500 de femei din Coreea de Sud și Grecia, cu o vârstă medie de 71 de ani. Participanții au oferit informații despre istoricul nașterii și, de asemenea, au efectuat examinări de diagnosticare pentru a-și testa memoria și abilitățile de gândire.

Rezultatee au demonstrat că aproape 120 de femei au dezvoltat boala Alzheimer, în timp ce aproape 900 de femei au dezvoltat insuficiență cognitivă ușoară, care este considerată un precursor al bolii. Dintre cele 716 de femei care au trecut prin cinci sau mai multe sarcini, 59 au dezvoltat boala. Cu alte cuvinte, femeile care au născut de cinci sau de mai multe ori, pot avea riscuri cu 70% mai mari de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață, în comparație cu cele care au născut de mai puține ori.

Trecerea prin cinci sau mai multe sarcini complete ar însemna expunerea repetată și bruscă la creșterea producției de estrogen și hormoni de stres. Acest lucru ar putea afecta puterea creierului, ceea ce ar putea explica legătura cu Alzheimer.

Este posibil ca aceste descoperiri să ducă la dezvoltarea de strategii de prevenire pe bază de hormoni pentru boala Alzheimer.

 

Sursă: https://www.medicaldaily.com/completing-over-5-pregnancies-may-increase-alzheimers-disease-risk-425863

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *