Adrenalina, o alternativă pentru cei care suferă un stop cardiac

Spread the love
Sursă foto: https://en.wikipedia.org
Sursă foto: https://en.wikipedia.org

 

În fiecare an, 30.000 de persoane suferă un stop cardiac în Marea Britanie și mai puțin de unul din zece supraviețuiesc. Cele mai mari șanse de supraviețuire survin dacă stopul cardiac este recunoscut rapid, iar cineva începe resuscitarea cardio-pulmonară (CPR) și defibrilarea (tratamentul cu șoc electric).

Potrivit cercetătorilor, administrarea adrenalinei este unul dintre ultimele lucruri utillizate în încercarea de a trata stopul cardiac. Aceasta crește fluxul de sânge către inimă și crește șansa de restabilire a bătăilor inimii. Totuși, adrenalina reduce și fluxul sanguin în vasele de sânge foarte mici din creier, ceea ce poate agrava leziunile cerebrale. Studiile, care implică peste 500.000 de pacienți, au raportat o supraviețuire mai îndelungată pe termen lung și mai puține leziuni cerebrale la supraviețuitorii care au fost tratați cu adrenalină.

În ciuda acestor probleme, până în prezent, nu au existat studii definitive privind eficacitatea adrenalinei ca tratament pentru stopul cardiac. Acest lucru a determinat Comitetul Internațional de Legătură pentru Resuscitare să solicite un studiu controlat, pentru a stabili dacă adrenalina a fost benefică sau dăunătoare în tratamentul stopului cardiac. Din 4012 pacienți cărora li s-a administrat adrenalină, 130 (3,2%) au fost în viață la 30 de zile, comparativ cu 94 (2,4%) dintre cei 3995 pacienți cărora nu li s-a administrat această substanță.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180719/New-clinical-trial-examines-use-of-adrenaline-to-treat-cardiac-arrests.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *