Cercetătorii, din ce în ce mai aproape de a descoperi cauza unei tulburări psihice

Spread the love
Sursă foto: https://caracol.com.co/programa

Depresia este una dintre cele mai răspândite tulburări care afectează societatea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. De fapt, se estimează că 4 milioane de persoane sunt afectate în Spania. Există diferite tratamente farmacologice pentru depresie, în principal terapii care acționează asupra sistemului serotonin-așa-numitele SSRI (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei). Cu toate acestea, s-a demonstrat că la aceste antidepresive, durează aproximativ două săptămâni pentru a avea un efect și, în plus, aproximativ 30% dintre pacienți sunt rezistenți la acest medicament.

Cercetătorii de la Departamentul de Fiziologie Umană a Facultății de Medicină UMA sunt cu un pas mai aproape de o nouă țintă terapeutică pentru a trata această tulburare mentală. Aceștia au descoperit că un fragment al neuropeptidei “Galanin”, o moleculă endogenă a creierului, este implicat în anhedonie, pierderea capacității de a simți plăcerere. Cercetătorii au demonstrat pentru prima dată rolul “GAL (1-15)” în sistemul de recompensare a creierului unui model animal.

Mai mult, oamenii de știință au analizat sistemul de întărire a creierului la nivel molecular, circuitul responsabil de întărirea comportamentului pozitiv pentru indivizi și au afirmat că fragmentul Galanin acționează direct asupra acestui mecanism neurologic, reducând activitatea circuitului. Descrierea acestui fragment este esențială pentru a modula circuitul de recompensare al creierului, având aplicații interesante care depășesc tratamentele pentru depresie, cum ar fi utilizarea sa în dependența de droguri.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *