Adenovirușii, utilizați în tratarea cancerului

Spread the love
Susră foto: https://en.vircell.com/
Susră foto: https://en.vircell.com/

 

În cadrul unui experiment, cercetătorii de la Universitatea din Zurich au reușit să reproiecteze un adenovirus (un grup comun de viruși care afectează sistemul digestiv, căile respiratorii și sistemul nervos) pentru a-l utiliza în tratarea cancerului. Aceștia au dezvoltat un nou scut de proteine ​​care ascunde virusul și îl protejează de a fi eliminat. Adaptorii de pe suprafața virusului reconstituit îi permit să atace în mod specific celulele tumorale, distrugându-le.

Virușii au propriul lor material genetic și pot infecta celulele umane într-o manieră specifică. Acestea se vor reproduce după cum sunt dirijate de propriile lor gene, dar folosind resursele celulei gazdă. Există nenumărate virusuri, dar adenovirusul uman 5, are avantaje substanțiale: genomul său poate fi înlocuit complet de unul artificial care conține numai genele “utile”. Fără nici una dintre genele virale rămase, virusul nu mai poate declanșa boli. Mai mult, adaptorii, care se lipesc de stratul virusului, pot, în funcție de versiunea lor, să se lipească de diferite molecule de suprafață ale celulei tumorale. Oamenii de știință au testat adaptoare pentru mai mulți receptori, cum ar fi HER2 și EGFR, care sunt prezenți pe diferite tipuri de celule canceroase. Numai virușii care au fost echipați cu acești adaptori au fost capabili să distrugă celulele tumorale.

Cu alte cuvinte, scutul protejează virusul reproiectat de celulele imune și  previne, de asemenea, eliminarea virusului de către ficat, care în mod normal îndepărtează adenovirusurile nemodificate din sânge, ceea ce face deseori imposibilă aplicarea terapeutică.

Specialiștii susțin că reproiectarea adenovirusului reprezintă un instrument valoros în terapia genică a tumorilor agresive.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180131090259.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *