Studiul pe șoareci care a arătat că afinele, vinul roșu, strugurii și arahidele ajută la scăderea tensiunii arteriale

Spread the love
Sursă foto: https://www.sciencemag.org

Afinele, strugurii roșii, vinul roșu și arahidele sunt unele dintre sursele naturale de resveratrol, un compus vegetal care a primit recent multă atenție în comunitatea medicală. Noua cercetare pe șoareci și celule umane dezvăluie mecanismul prin care resveratrol poate reduce tensiunea arterială. De la protecția neuronilor împotriva îmbătrânirii până la prevenirea cancerului, un număr semnificativ de studii au recunoscut recent beneficiile pentru sănătate ale resveratrolului. De asemenea, o mulțime de cercetări anterioare s-au axat pe beneficiile resveratrolului pentru sănătatea inimii.

Studiile de laborator pe șobolani și șoareci au demonstrat efecte protectoare împotriva accidentului vascular cerebral, insuficienței cardiace și hipertensiunii arteriale, printre alte afecțiuni cardiace. Deși unii cercetători cred că beneficiile resveratrolului provin din proprietățile sale antioxidante, mecanismele care stau în spatele efectelor cardioprotective rămân neclare. O echipă de oameni de știință de la King’s College din Londra (KCL), din Regatul Unit, a adăugat resveratrol la dieta șoarecilor cu tensiune arterială ridicată. Cercetătorii au indus o tensiune arterială ridicată la un grup de șoareci de tip sălbatic. Apoi, aceștia au măsurat tensiunea arterială a rozatoarelor cu sonde de telemetrie implantate și i-au monitorizat timp de 15 zile.  În acest timp, au hrănit șoarecii fie cu o dietă la care au adăugat resveratrol, fie cu o dietă normală.

Până la sfârșitul perioadei de studiu, cercetătorii au remarcat scăderea cu aproximativ 20 milimetri de mercur în tensiunea arterială la șoarecii care au consumat resveratrol. Aceștia au descoperit, de asemenea, că resveratrolul a relaxat vasele de sânge ale rozătoarelor prin oxidarea proteinei PKG1a.  “Resveratrolul mediază scăderea tensiunii arteriale, prin inducerea în mod paradoxal a oxidării proteinelor, în special în perioadele de stres oxidativ, un mecanism care poate fi o caracteristică comună a moleculelor antioxidante”, concluzionează autorii.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *