Riscurile unui nivel ridicat de zahăr în sânge la femeile gravide

Spread the love
Sursă foto: https://www.bbc.com

Potrivit unui studiu recent, copiii femeilor care au un nivel ridicat de glucoză în timpul sarcinii, chiar dacă mamele lor nu sunt diagnosticate cu diabet gestațional, prezintă un risc crescut de a dezvolta obezitate în copilărie. Studiul a fost coordonat de către dr. Samantha Ehrlich, profesor la Universitatea din Tennessee, Knoxville și cercetătorii de la Kaiser Permanente din California de Nord.

Pentru cercetare, oamenii de știință au analizat datele a peste 40.000 de femei gravide care au născut copii între 1995 și 2004 în sistemul de sănătate Kaiser Permanente din California de Nord. De asemenea, ei au luat în considerare datele copiilor, pe care i-au urmărit de la vârsta de 5 până la 7 ani. În Statele Unite, femeile gravide primesc un test de screening pentru glucoza din sânge între săptămânile 24 și 28. Dacă testul arată niveluri crescute de glucoză în sânge, se efectuează apoi un test suplimentar pentru a determina dacă femeia are diabet zaharat gestațional. Cu toate acestea, echipa a descoperit că, odată ce nivelurile ridicate de glucoză din sânge se găsesc pe testul de screening, chiar dacă glicemia nu este suficient de ridicată pentru diagnosticul de diabet gestațional, copiii prezintă un risc crescut de a dezvolta obezitate între 5 și 7 ani.

În plus, riscul crește cu 13% în comparație cu femeile care prezintă niveluri normale de glucoză în sânge la testul de screening.  

Cercetătorii au descoperit că, dacă mama are un indice normal de masă corporală (IMC), nivelurile crescute de glucoză din sânge în timpul sarcinii nu mai sunt asociate cu dezvoltarea obezității din copilărie.

Sursă: https://medicalxpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *