APLICAȚIA CARE ANUNȚĂ UN POSIBIL ATAC DE CORD

Spread the love
Sursă foto: http://www.utu.fi
Sursă foto: http://www.utu.fi

Universitatea din Turku, Finanda, a prezentat o aplicație pe telefonul mobil care detectează din timp fibrilaţia arterială, o afecțiune gravă care poate duce la atac de cord. Tulburările de ritm cardiac pot fi descoperite astfel doar cu telefonul mobil fără să fie necesare alte dispozitive.

300 de pacienţi cu probleme cardiace au fost incluşi în programul de testare al aplicaţie, jumătate dintre ei cu fibrilaţie arterială, iar aplicaţia a semnalat tulburările cardiace în procent de 96%.

Cercetătorii finlandezi au lucrat mai bine de şapte la dezvoltarea acestui program. El este crucial pentru bolnavii cu afecţiuni cardiace mai ales că, explică medicii, fibrilaţia arterială poate fi greu detectabilă chiar şi într-un cabinet medical iar timpul de intervenţie este esenţial pentru pacienţii cardiaci.

Universitatea negociază deja cu investitori din Silicon Valley şi Asia pentru introducerea aplicaţiei pe piaţa de consum.

O aplicaţie similara a aparut şi in Romania. Un ONG din Maramureş a lansat o aplicaţie care avertizează în cazul in care inima are fluctuaţii mari de ritm.

„Ideea de a lucra la o astfel de aplicaţie ne-a venit după ce tatăl unui coleg de-al nostru care locuieşte într-o altă localitate din judeţ s-a stins singur din cauza unui atac de cord. Dacă ar fi avut această aplicaţie pe telefon, cineva ar fi putut să-i vină în ajutor”, a declarat Oliviu Matei, reprezentantul Intellisoft, organizaţia care a lansat aplicaţia.

Pentru elaborarea ei s-a lucrat aproximativ şase luni şi a fost lansată deja varianta “demo” care este gratuită şi pe care o poate descărca oricine.

IntelliHeart Demo aşa cum se numeşte aplicaţia poate fi descărcată de oricine care are un smartphone şi un ceas inteligent conectate la Internet. Este nevoie de acesta pentru că aşa se monitorizează bătăile cardiace”, a mai spus Matei.

Principiul de funcţionare al aplicaţiei este unul  simplu. Odată instalată, se setează un minimum şi un maximum al bătăilor inimii, în funcţie de vârstă, sex şi antecendente medicale şi apoi se programează câteva numere de telefon unde se trimite alerta în caz de nevoie.

 

 

Sursa: http://www.utu.fi/en/news/news/Pages/Mobile-Application-Detecting

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *