O combinație de medicamente poate transforma celulele gliale în neuroni noi funcționali

Spread the love
Sursă foto: https://www.medicalnewstoday.com

Potrivit cercetătorilor, o combinație de medicamente care transformă celulele vecine neuronilor deteriorați în neuroni funcționali noi, ar putea fi folosită pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, bolii Alzheimer și leziunilor cerebrale. O echipă de cercetători de la Penn State a identificat un set de patru molecule care ar putea transforma celulele gliale (care oferă în mod normal suport pentru neuroni), în neuroni noi.

„Cea mai mare problemă este aceea că neuronii nu se regenerează după leziuni cerebrale, deoarece nu se împart. În schimb, celulele gliale, care se adună în jurul țesutului cerebral deteriorat, pot prolifera după leziuni cerebrale. Cred că transformarea celulelor gliale în neuroni noi este cea mai bună cale de a restabili funcțiile neuronale pierdute”, a afirmat dr. Gong Chen.

Echipa de cercetători a testat diferite combinații de molecule pentru a identifica o abordare raționalizată a reprogramării astrocitelor, un tip de celule gliale, în neuroni.

“Am identificat cea mai eficientă formulă chimică printre sutele de combinații de medicamente pe care le-am testat. Prin utilizarea a patru molecule care modulează patru căi esențiale de semnalizare în astrocitele umane, putem transforma eficient astrocitele în neuroni funcționali”, a declarat dr. Jiu-Chao Yin, care a identificat combinația ideală de molecule mici.

Neuronii transformați chimic pot supraviețui mai mult de șapte luni într-un vas de cultură în laborator. Aceștia formează rețele neuronale puternice și transmit semnale chimice și electrice între ele, așa cum fac neuronii în interiorul creierului.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *