Molecula CD69, rol esențial în diagosticarea precoce a aterosclerozei

Spread the love
Sursă foto: https://www.pennmedicine.org

Oamenii de știință au descoperit în urma unor studii că nivelul de exprimare a moleculei CD69 în celulele sangvine prezice dezvoltarea aterosclerozei, înainte de apariția simptomelor, independent de factorii de risc cardiovascular.

Ateroscleroza este o boală caracterizată prin acumularea de depozite lipidice în peretele arterei, însă afecțiunea nu este detectată decât după ce a provocat un eveniment nefericit, cum ar fi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Din cauza diminuării calității vieții cu care se confruntă indivizii afectați, efectele tratamentelor sunt limitate, iar gestionarea pe termen lung a bolii reprezintă un cost major pentru sistemele de sănătate.

Originea aterosclerozei și progresia acesteia la infarctul miocardic acut și accidentul vascular cerebral implică o contribuție esentială a răspunsului imun inflamator. Cu toate acestea, potrivit dr. Francisco Sánchez-Madrid, de la Spitalul Universitario de la Princesa (Madrid), relația dintre metabolismul lipidic și răspunsul imun nu este bine înțeleasă. Ipoteza stabilită este că lipoproteinele oxidate cu densitate joasă (LDLox) induc recrutarea de celule imune inflamatorii și acumularea lor în placă. Cu toate acestea, există dovezi că celulele și țesuturile pot răspunde la LDLox prin inhibarea semnalelor pro-inflamatorii.

Relevanța clinică a studiului este demonstrată de rezultatele analizei CD69 exprimată în limfocite din probele de sânge obținute de la 305 de participanți la proiectul PESA (Progresia aterosclerozei preclinice timpurii). PESA este un studiu prospectiv care utilizează tehnici avansate de imagistică pentru a detecta prezența plăcilor aterosclerotice la indivizii sănătoşi. Rezultatele studiului arată că expresia CD69 în limfocitele circulante corelează invers cu prezența și amploarea aterosclerozei.  

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *