Determinarea țintelor celulelor T, un pas important în dezvoltarea de tratamente pentru cancer și vaccinuri

Sistemul imunitar al organismului uman este ca o echipă de apărare împotriva infecțiilor. Anumite celule, numite celule T, au rolul de a detecta orice intrus, cum ar fi virusul gripal sau salmonella. Determinarea unei ținte a celulelor T este un pas esențial în proiectarea tratamentelor personalizate pentru cancer și dezvoltarea de vaccinuri. Acum, o echipă de oameni de știință a dezvoltat două metode noi pentru a determinarea țintele celulelor T.
O celulă care este infectată cu un agent patogen, de exemplu, cu un virus gripal, trage semnale de alarmă, pentru a indica ce se întâmplă, cu ajutorul MHC (complexe histocompatibilitate majore). Fiecare celulă T este specializată pentru a recunoaște semnalele. Atunci când o celulă T găsește o altă celulă care prezintă antigenul țintă pe un complex MHC, aceasta o va distruge.
În cadrul studiului, oamenii de știință au atașat proteine, numite domenii de semnalizare, pe MHCs. Noul complex, numit receptor de semnalizare sau SABR, este proiectat să transmită un semnal în celulă, pentru a o face să strălucească, odată ce a fost legat de o celulă T corespunzătoare. Numai celulele care prezintă antigenul corect ar trebui să strălucească, permițând cercetătorilor să identifice antigenul corect, adică ținta celulei T. Ulterior, aceștia au încercat să observe un fenomen natural numit trogocitoză. Acesta are loc atunci când o celulă T și o celulă șintă se leagă și schimbă proteine care sunt legate de suprafețele lor.
Deși cercetătorii nu au stabilit încă de ce apare trogocitoza, aceștia au decis să utilizeze acest fenomen pentru a indica țintele celulelor T.
Sursă: https://www.news-medical.net