Legătura dintre nivelul de poluare al aerului și riscul crescut de avort spontan

Spread the love
Sursă foto: https://www.brooklynabortionclinic.nyc

O echipă de cercetători de la University of Utah au descoperit că poluarea aerului poate fi la fel de periculoasă pentru femeile însărcinate la fel de mult ca fumatul și poate crește riscul de avort spontan. Chiar dacă studiile anterioare au dezvăluit o legătură între aerul poluat și riscul de avort spontan, cercetătorii au găsit, pentru prima dată, particule de poluare în placentă.

Oamenii de știință au afirmat că și expunerile pe termen scurt la aerul poluat au acest efect, nu doar cele de lungă durată. Acest studiu este primul care evaluează impactul expunerii pe termen scurt la aerul poluat.

Rezultatele studiilor au arătat că nivelurile ridicate de poluare cu dioxid de azot (NO2) cresc cu 16% riscurile de avort spontan la numai 7 zile de la expunere. NO2 este produs prin arderea combustibililor, în special la vehiculele cu motor diesel. Cercetarea a avut în vedere date din Salt Lake City, Statele Unite și câteva zone din apropiere, însă cercetătorii spun că rezultatele sunt valabile oriunde în lume.

„Sunt multe locuri în lume unde nivelul de poluare al aerului este foarte ridicat, deci nu este o problemă unică în Utah. Este o problemă cu care ne confruntăm noi toți”, a afirmat dr. Fuller.

Dr. Fuller și echipa sa au analizat datele a 1.300 de femei care au suferit un avort spontan în perioada 2007 – 2015. Au fost luate în considerare vârsta acestora, greutatea și alți factori, precum calitatea aerului. S-a constatat că inhalarea aerului cu un nivel de dioxid de azot ridicat a dus la declanșarea unui avort spontan în următoarele 7 zile.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *