A fost inventat testul de identificare a celulelor „rezervor” ale HIV

Spread the love
Sursă foto: https://www.iflscience.com

O echipă de cercetători, finanțaţi de Institutul Național de Sănătate, a dezvoltat un nou test, pentru a indentifica cu precizie celulele „rezervor” ale HIV, obstacolul în vindecarea pacienților afectaţi de această boală. Acest test va permite cercetătorilor care încearcă să elimine acest tip de celule ale HIV să își dea seama dacă strategiile lor funcționează.

Celulele de tip „rezervor” ale HIV reprezintă celule infectate, care conțin molecule de ADN ce codifică proteinele HIV. Oamenii de știință au descoperit că ADN-ul HIV, sau “provirusul” este de obicei atât de afectat,  încât nu poate genera noi particule de virus. Cu toate acestea, cele mai multe instrumente disponibile pentru măsurarea „rezervorului HIV” nu pot distinge provirusurile intacte, care se pot replica singure, din excesul vast de provirusuri defecte.

O echipă de cercetători condusă de dr. Robert F. Siliciano de la Universitatea Johns Hopkins a analizat secvențe de ADN din mai mult de 400 de provirusuri HIV. Printre aceste provirusuri, oamenii de știință au cartografiat două tipuri de defecte: eliminări și mutații letale.

Aceștia au dezvoltat apoi sonde genetice poziționate strategic, care ar putea distinge proteinele HIV eliminate sau mutante de cele intacte. În cele din urmă, au creat o metodă bazată pe nanotehnologie, pentru a afla cât de multe provirusuri dintr-un eșantion sunt intacte.

S-a demonstrat că prin această metodă, se poate măsura cu ușurință numărul de provirusuri rare, intacte, care alcătuiesc „rezervorul HIV”.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *