A fost dezvoltat vaccinul împotriva serotipurilor de Streptococcus pneumoniae

Spread the love
Sursă foto: https://www.id-hub.com

Potrivit unei cercetări publicate în jurnalul on-line Applied and Environmental Microbiology, vaccinarea oamenilor cu Streptococcus mitis viu ar putea oferi protecție împotriva unora dintre numeroasele serotipuri de Streptococcus pneumoniae. Acest agent patogen reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumoniei severe și poate provoca, de asemenea, infecții meningite, endocardită și infecții ale urechii medii la copiii mici.

Bacteria Streptococcus pneumoniae afectează aproximativ 14 milioane de copii. Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă tot mai mare, subliniind nevoia de vaccinuri, iar vaccinurile curente vizează numai 13 din 90 de serotipuri de S. pneumoniae. S. mitis, care nu are multe dintre genele virulente prezente în S. pneumoniae, dar este destul de similar, trăiește în cavitatea orală și în tractul respirator superior.  

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Oslo, Norvegia, au vaccinat șoarecii cu două versiuni diferite ale S. mitis, pentru a compara eficacitatea lor: S. mitis de tip sălbatic și S. mitis pe care le-au creat în laborator. Aceștia sunt de părere că serotipul 4, pe care l-au propus, ar putea întări răspunsul anticorpilor la S. penumoniae.

S-a constatat că vaccinarea cu S. mitis a stimulat producția de anticorpi IgG și Iga, precum și celulele Th17. IgG este un anticorp important din sânge, iar Iga este regăsit în secreții, în special cele ale tractului intestinal și al căilor respiratorii. Celulele Th17 sunt celule pro-inflamatorii care joacă un rol important în combaterea agenților patogeni invadatori.

Vaccinul modificat a funcționat, așa cum era de așteptat, sporind protecția împotriva serotipului 4 de S. pneumoniae, dar nu și împotriva serotipului 2 al S. pneumoniae, comparativ cu vaccinul de tip sălbatic.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *