O bacterie interstinală, protecție împotriva infecției cu Salmonella

Spread the love



Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au identificat o moleculă care acționează ca o barieră naturală împotriva infecției cu bacteria Salmonella, o bacterie care se găsește în intestinul oamenilor și animalelor.

În urma testelor pe animalele de laborator, medicii au descoperit că propionatul, un produs final de metabolism, generat de un grup de bacterii numit Bacteroides fragilis, inhibă dezvoltarea excesivă a Salmonellei în tractul digestiv. Acesta este explicația faptului că pacienții sunt afectați diferit de infecția cu Salmonella. Este, speră oameni de știință, un prim pas în dezvoltarea unui tratament mai eficient în cazul acestui tip de afecțiune.

Conform studiilor, propionatul nu declanșează o acțiune de împiedicare a agentului patogen ci mai degrabă, prin scăderea pH-ului intracelular, prelungește timpul necesar ca agentul patogen să înceapă divizarea proprie şi să genereze infecţia.

Printre simptomele infecției cu Salmonella se numără diareea, crampe abdominale și febră. În general, boala se vindecă în șapte zile dar în cazuri grave, se impune spitalizarea pacientului și tratamentul cu antibiotice. Tocmai acest tip de tratament riscă să afecteze nu doar bacteria Salmonella dar și flora intestinală, adică stratul natural de bacterii „bune“ aflat în intestin, acele bacterii care ajută organismul să lupte cu diverse afecţiuni ale tractului digestiv. Folosirea propionatului pentru tratarea infecţiei, atrag atenţia cercetătorii, ar putea reduce folosirea antibioticelor şi ar putea preveni alte tipuri de complicaţii.

 

Sursa: http://med.stanford.edu/news/all-news/2018/07/gut-bacteriabyproduct-protects-againstsalmonella.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *