Ce medicamente pot cauza depresie majora?

Spread the love
Sursă foto: http://www.bluntmoms.com
Sursă foto: http://www.bluntmoms.com

 

Conform unui studiu publicat recent în revista Psychotherapy and Psychosomatics, a fost găsită o legătură între o clasă comună de medicamente pentru stomac (numite inhibitori ai pompei de protoni) și depresie. Cercetătorii sunt de părere că utilizarea pastilelor ar putea duce la o tulburare depresivă majoră, din cazuza distrugerii bacteriilor intestinului.

În urma cercetărilor, s-a demonstrat că există numeroase moduri prin care bacteriile intestinale pot influența bunăstarea mentală și emoțională. De exemplu, oamenii de știință au descoperit că șoarecii care au fost privați ​​de bacterii intestinale benefice au prezentat simptome de anxietate, depresie și tulburări cognitive.

Bacteriile benefice din intestin pot modifica funcția creierului prin producerea anumitor hormoni sau neurotransmitători, iar răspunsurile emoționale pot, la rândul lor, să afecteze activitatea bacteriilor intestinale.

Studiul sugerează că inhibitorii pompei de protoni (o clasă de medicamente prescrise în mod obișnuit pentru a elimina acidul gastric) favorizează riscul de a dezvolta o tulburare depresivă majoră. Cercetătorii au examinat datele a 2.366 de persoane care au utilizat inhibitori ai pompei de protoni și au continuat să dezvolte depresie și le-au comparat cu alte 9.464 de persoane care au luat alte feluri de medicamente, dar nu au dezvoltat depresie.

S-a constatat că, în comparație cu cei care nu au dezvoltat tulburări depresive majore, pacienții cu depresie au avut o prevalență mai mare a dozei zilnice de inhibitori ai pompei de protoni.

 

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321164.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *