Legătura dintre imunoterapie și afecțiunile oculare

Spread the love
Sursă foto: https://www.healthcentral.com
Sursă foto: https://www.healthcentral.com

 

Imunoterapia oferă o șansă remarcabilă de supraviețuire la pacienții cu melanom avansat și cancere greu de tratat. Cu toate acestea, tratamentele concepute pentru a ajuta sistemul imunitar să combată cancerul, pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra organelor sănătoase, cum ar fi ochii.

Una dintre bolile provocate de aceste tratamente este Uveita, o afecţiune inflamatorie a tractului uveal. Este cel mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani şi este caracterizată prin inflamarea tunicii vasculare a ochiului.Imunoterapia

Cunoașterea acestui risc este importantă, atât pentru medicii oftalmologi, cât și pentru medicii oncologi care prescriu tratamentul anti-cancer, susțin  cercetătorii de la Universitatea din Michigan, Kellogg Eye Center.

„Sistemul imunitar este complicat. Poate lupta împotriva celulelor canceroase, dar poate începe să lupte și împotriva corpului în sine și poate provoca afecțiuni oculare”, spune dr. Thomas de la Universitatea din Michigan.

Cu ajutorul unor tipuri de medicamente, inhibitorii imunitari ai anticorpilor monoclonali anti-PD-1 (anticorp monoclonal) și anti-PD, blochează interacțiunea dintre receptorii PD-1 asupra celulelor T și proteinele lor, PD-L1. Acest blocaj permite celulelor T (limfocite cu rol central în imunitatea mediată celular) din sistemul imunitar să-și facă treabă: să atace și să ucidă celulele tumorale canceroase.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180504/Ocular-oncologists-link-immunotherapy-with-potentially-vision-robbing-side-effect.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *