Celulele implicate în dezvoltarea unei boli neurologice grave

Spread the love
Sursă foto: https://multiplesclerosisnewstoday.com

Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto și Universitatea din San Francisco au descoperit că intestinul este sursa celulelor imune care reduc inflamația creierului la persoanele cu scleroză multiplă (MS), iar creșterea numărului acestor celule poate bloca inflamația în întregime.

Celulele în cauză sunt celulele plasmatice, cele albe din sânge, care provin din celulele B din măduva osoasă, dar își schimbă comportamentul atunci când sunt declanșate de microbii din intestin.

Cercetătorii au descoperit că celulele plasmatice care stau în intestin și produc anticorpi -imunoglobulină A (Iga), par să migreze spre sistemul nervos central și să producă un efect antiinflamator în cazul pacienților cu MS. Studiile clinice recente au arătat că medicamentele care țintesc celulele B diminuează simptomele sclerozei multiple, iar cele care țintesc celulele plasmatice, le înrăutățesc.

Faptul că celulele B pot călători din intestin în creier, reprezintă o nouă pistă în studierea bolilor neuroinflamatorii și ar putea fi primul pas spre obținerea de noi tratamente pentru a modula sau a opri MS și afecțiunile neurologice asociate. O abordare terapeutică ar putea avea drept scop extinderea numărului acestor celule în intestin, permițând o aprovizionare abundentă care să se poată mișca spre creier și să atenueze inflamația.

Sursă: https://www.sciencedaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *