Iată care este legătura dintre grasimea corporală în exces și riscul de apariție al cancerului de sân!

Spread the love
Sursă foto: https://indianexpress.com

În cadrul unor studii îndelungate, o echipă de cercetători de la Centrul pentru Cancer Edward Meyer din SUA au descoperit că femeile vârstnice cu grăsime corporală în exces, indiferent dacă prezintă un indice de masă normal, ar putea prezenta un risc mai crescut de dezvoltare a cancerului mamar.

„Am descoperit că grăsimea corporală în exces, în cazul femeilor aflate la postmenopauză, este asociată cu un risc dublu de dezvoltare a cancerului mamar”, susține dr. Andrew Dannenberg, unul dintre autorii studiului.

Oamenii de știință au observat că tipurile de cancer dependente de estrogen, precum cel mamar, apar atunci când receptorul proteinelor din celulele noastre atacă hormonul estrogen şi se bazează pe el pentru a se dezvolta.

În cadrul cercetării au fost studiate 3.400 de femei din SUA cu vârste cuprinse între 50-79 de ani, care au trecut de menopauză. Dintre acestea, 146 au dezvoltat cancer mamar, iar cercetătorii au încercat să descopere o legătură între grăsimea corporală excesivă şi dezvoltarea cancerului. Aceștia au descoperit că 5 kilograme în plus asociate întregii mase corporale cresc cu 35% riscul apariţiei acestui tip de cancer. De asemenea, o creştere cu 5 kilograme a masei corporale de la nivelul trunchiului a fost asociată cu un risc cu 56% mai mare de dezvoltare a bolii.

Rezultatele studiului au demonstrat că o cantitate mare de grăsime corporală, chiar dacă indicele de masă este normal, este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar. Indicele de masă al unei persoane se calculează în funcţie de înălţimea şi greutatea persoanei.

Sursă: https://edition.cnn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *